CASTANYADA - HALLOWEEN - TOTS SANTS - DIA DELS DIFUNTS
Com que estem a una setmana de Halloween vinc a explicar les diferents festes que se celebren al voltant d'aquestes dates.
CASTANYADA
La Castanyada és una festa popular especialment celebrada a Catalunya. Es celebra el dia de tots sants però normalment es passa a celebrar el 31 d'octubre. La Castanyada prové d'una antiga festa ritual funerària. Avui dia, consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. En aquesta celebració les castanyeres surten al carrer a vendre castanyes torrades embolicades en paperines.
Aquesta festa té el seu origen a finals del segle XVIII amb els antics àpats funeraris on només es menjava llegums, fruita seca i pans d'ofrena, aquest àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb els difunts, on es resaven parts del rosari als membres difunts de la família.
Avui en dia es celebra del 31 d'octubre a l'11 de novembre i no falten les castanyes, el vi i els xoriços. Actualment, aquesta festa consisteix a fer una foguera i a les brases d'aquesta es col·loca un cilindre metàl·lic anomenat tambor, en aquest tambor es posen les castanyes i un cop cuites, es pelen i es mengen. També és tradició embrutar la cara amb les restes de la foguera, saltar la foguera, ja que es diu que porta sort. A més a més s'expliquen contes i es canten cançons populars.
Per a mi aquesta festa és una de les que més m'agraden, ja que és a la tardor que és una estació molt bonica pels seus colors. A més m'agrada tant perquè les tradicions d'aquest festiu les celebro amb els meus familiars i amics, és a dir a la gent que més estimo. Per a mi, dos símbols importants són:
Castanya: La castanya és el símbol més característic d'aquesta festa, ja que és el fruit que creix en aquesta època de l'any i és el menjar més típic d'aquesta festa. Per a mi, és un símbol molt important encara que sigui un simple fruit, ja que cada any vaig amb els meus avis a comprar castanyes i després vaig a casa seva a torrar-les amb ells per a després menger-les junts en enfront de la barbacoa amb el caloret que hi desprèn.
Castanyera: Aquest és un altre dels símbols més importants, ja que aquest és el personatge principal de la castanyada. La castanyera normalment està representada com una senyora gran amb un davantal en un lloc de carrer i és la persona que ven castanyes a la gent. Aquest personatge simbolitza la festa de la castanyada en si. Per a mi aquest símbol em porta molts records de la meva infantesa, ja que de petits a la meva escola en aquestes festes ens disfressàvem de castanyers i castanyeres. També és rellevant per a mi perquè amb la meva família anava cada any a comprar castanyes a les paradetes que hi ha al carrer i sempre hi havia una castanyera.
Halloween o també conegut com a Vespra de Tots els Sants és una celebració internacional que té lloc el 31 d'octubre, vespra de la festa del Dia de Tots els Sants. Apareix especialment vinculat al primer tram de'Allhallowtide, el temps de l'any litúrgic dedicat a recordar als morts, inclosos els sants, màrtirs i tots els fidels difunts. Se celebra internacionalment en la nit del 31 d'octubre, sobretot en paises com el Canadà, els Estats Units, Irlanda o el Regne Unit i en menor mesura a Espanya.
El seu origen és abans de Crist. Prové d'una tradició cèltica en què es feien rituals. El dia 31 d'octubre, els pobles celtes celebraven un abans i després al seu calendari amb una festa anomenada Samhain. L'últim dia del mes d'octubre es determinava el final de l'època de les collites i el canvi d'estació.
Actualment és una festa de disfresses, on la gent recol·lecta i menja grans quantitats de llaminadures, decoren casa seva amb temàtica de terror, decoren carbasses amb cares, etc. Es pot veure que avui dia s'ha perdut el significat que tenia abans de la festa pagana, ara és una festa força superficial, sense cap significat espiritual.
Per a mi, aquesta festa tampoc no té cap significat espiritual, per al meu Halloween és per passar-m'ho bé, disfressar-me i passar temps amb amics.
Alguns símbols són:
Carbasses: generalment s'usen com a motiu decoratiu. Es buiden, s'hi talla una expressió diabòlica i dins es col·loca una espelma. S'utilitzen per representar les ànimes atrapades al purgatori. Es diu que recorden un tal Jack-o'-lantern, que segons una antiga llegenda irlandesa, va ser condemnat pel diable a vagar pel món com a ànima en pena. Per a mi aquest símbol representa diversió, ja que amb els meus amics cada any comprem unes carbasses per adornar-les i tallar-les cares i gaudim molt sempre.
Bruixes: Halloween és també conegut com “Nit de Bruixes”. Les bruixes, segons la tradició popular, són feiticeiras que usen màgia negra. Es diu que aquesta nit el diable convoca les bruixes a una festa coneguda com un aquelarre, i per això se les pot veure durant Halloween. Per mi aquest símbol no simbolitza res, ja que és un ésser mitològic i encara que m'agradin no em simbolitzen.
El dia de tots els sants és una celebració molt antiga que es festeja el dia 1 de novembre, i té com a finalitat recordar als nostres avantpassats. Aquesta festivitat té un origen cèltic i anteriorment s'anomenava Samain, que era un període que no pertanyia a cap de les dues etapes en les quals els cèltics dividien l'any. Encara que aquesta festivitat es trobava en les portes de l'etapa d'obscuritat, que era quan tot era més fosc i els difunts podien contactar amb els vius.
Aquesta festivitat ha anat avançant amb el temps i es va crear per aquells que no tenien un dia per a festejar, al principi, al matí era dedicat als vius i la tarda als difunts, en molts llocs se celebrava una vigília en commemoració dels que ja no estaven. Un dels rituals que s'acostumava a fer, i que encara perdura el dia d'avui, és anar al cementiri a deixar flors a les tombes dels avantpassats.
Aquesta festivitat per a mi significa un moment de connectar amb la meva família i amb el seu passat. També és un moment trist perquè enyorem a les persones que no estan i que en el seu dia vam estimar molt. Sents una sensació estranya al cor, un sentiment d'alegria al recordar els bons moments viscuts amb les persones que ja no hi són, i d'altra banda una sensació de buit, de trobar a faltar, de necessitar una última abraçada.
Aquesta festivitat té dos símbols importants:
Flors: són un símbol d'ofrena i de memòria per a les persones que ja no estan. És com fer un regal als difunts, perquè sàpiguen que encara els tenim als nostres pensaments. Per a mi és especial, perquè veig com la meva àvia escull les flors amb antelació, les cuida i el dia 1 de novembre les porta a la tomba dels seus pares i va un moment de connexió amb ells. És realment màgic.
Espelmes: Les espelmes tenen com a missió il·luminar i guiar les ànimes per tal que tornin a casa, podríem dir que és com un portal que connecta el món dels morts amb el dels vius. També hi ha gent que la posa per fer fora les animes dolentes. La meva família les posa per crear un ambient de reflexió i connexió amb els difunts. Des de ben petit recordo com la meva àvia posava una espelma petita al costat de la foto dels seus pares, i la mirava com si els pogués veure en aquell moment.
DIA DELS DIFUNTS
El Dia dels Morts o difunts és una celebració tradicional mexicana i d'altres zones de Llatinoamèrica que honra els morts. Té lloc el 2 de novembre i està vinculada a les celebracions catòliques de Dia dels Fidels Difunts i Tots Sants. En altres religions se celebra altres dies de l'any. Segons els llibres sagrats, aquesta festa s'anomenava Conmemoració de tots els fidels difunts. Combina les tradicions catòliques europees del Dia de Tots els Sants i el Dia dels Fidels Difunts amb els rituals asteques d'honrar als morts.
L'origen d'aquesta tradició es remunta a l'època prehispànica, quan les comunitats indígenes acostumaven a conservar els cranis dels morts i utilitzar-los per a rituals en els quals s'honrava la mort i se celebrava el renaixement. La festa es commemorava en el novè mes del calendari solar i durava fins a un mes sencer. En la celebració, se li rendia homenatge a la deessa Mictecacíhuatl, que en castellà significa 'Dama de la Mort'.
A dia d'avui es una festa que no es tant marcada com la del dia anterior, encara que durants els dos dies es conmemora l'ausencia dels familiars morts, i es va al cementiri a fer altars en les seves tombes. Els dies 1 i 2 de novembre es col·loquen altars de morts amb flors i aliments, recordant als nostres éssers estimats que ja han partit al més enllà. Els objectes bàsics inclouen veladores, sal, encens, calaverites de sucre, el tradicional pa de mort i flors de cempasúchil.
Per a mi, aquesta festa és important però no tant com la de Tots Sants, ja que com ja he dit, és una festa mexicana, que encara que també se celebra a Espanya al capdavall segueix sent una festa de la tradició mexicana, la qual no és la meva tradició.Encara que aquest dia no és tan important per a mi, jo segueixo recordant als meus familiars difunts i els intento honrar, per això al final sí que té un significat especial per a mi.
Dos símbols series:
Calaveres: Les calaveres es poden veure a tot arreu durant el Dia de Morts, des de les comestibles de sucre fins a creacions de paper maixé per a decorar cases i altars. Algunes calaveres tenen els noms de éssers estimats morts escrits en els seus fronts per a recordar-los. El significat del crani i de l'esquelet en aquest dia és honrar la naturalesa contínua de la vida, riure's alegrement de la mort i acceptar-la com a part de la nostra existència quotidiana.
Pa de Mort: El pa de mort és un element important de l'ofrena i és molt volgut i gaudit durant aquest dia festiu. La forma rodona del pa representa el cos humà, mentre que les formes llargues que es col·loquen sobre la part superior del pa representen el cos humà i el nus rodó en el centre representa el crani.
Jo crec que cap d'aquests dos símbols no es representa, ja que com aquesta data no la celebro doncs els símbols associats a aquesta festa no em representen.