LA PASQUA
El 18 d'abril va ser dilluns de Pasqua per aquest motiu en aquesta entrada del bloc vinc a explicar una mica sobre aquesta festivitat, en què consisteix i les seves gtradicions i símbols.
La Pasqua celebra la resurrecció de Jesucrist al tercer dia després d'haver estat crucificat, segons es relata al Nou Testament de la Bíblia. És la celebració més important de l´Església cristiana. Amb la Pasqua finalitza la Setmana Santa, dies en què es commemora la crucifixió i mort de Jesús el Divendres Sant i se celebra la seva resurrecció i aparició davant dels seus deixebles el Diumenge de Pasqua. Amb la Pasqua inicia un període conegut com a Temps Pasqual, que dura cinquanta dies, i que finalitza el Diumenge de Pentecosta. La Pasqua és una festa mòbil, el dia de la qual varia cada any. Això és perquè la data no és fixada seguint el calendari civil, sinó per l'any litúrgic, que es regeix pels cicles lunars. Així, la Pasqua se situa sempre després de la primera lluna plena després de l'inici de la primavera a l'hemisferi nord, i de la tardor, al sud.
L'origen de la celebració de la Pasqua es troba a l'Antic Testament de la Bíblia, al llibre de l'Èxode. Allí es narra la marxa del poble d'Israel del captiveri a Egipte cap a la terra promesa, i s'explica com cal portar la celebració pasqual per al poble hebreu. Els cristians, però, van separar la celebració de la Pasqua jueva i cristiana al Primer Concili de Nicea (any 325 dC), i van definir així els elements propis de la celebració cristiana, que festeja la resurrecció de Jesucrist.
Parlant de la mona cal dir El nom de mona prové de la munna, terme àrab que significa «provisió de la boca», regal que els musulmans feien als seus senyors. Es creu que l'origen de les mones de Pasqua data del segle XVIII. Aleshores la tradició indicava que l'avi o el padrí havia de regalar al nen una coca feta amb el mateix nombre d'ous durs que la seva edat, sent el topo els dotze anys. No obstant, no va ser fins al segle XIX quan les mones de xocolata van començar a substituir els ous durs i es van adornar amb dibuixos i figures per celebrar la Setmana Santa.
Pel que fa als ous els antics cristians tenien el costum de beneir els ous que havien estat recol·lectant des que comença el dimecres de cendra i reservar-los per regalar-los als éssers estimats un cop arribarà el dia de la Pasqua. Amb el pas del temps va començar a estendre's el costum que els forners i pastissers preparessin un dolç en forma de brioix, fet amb ous i farina amb excepció que aquests brioixos porten incrustats els ous. Actualment aquesta mena de tortell s'ha reemplaçat per figures de xocolata que van des del tradicional ou fins a les creacions més originals i divertides que surtin de la imaginació del pastisser. A Espanya, les regions de Catalunya, València, Múrcia, les Balears i Castella-la Manxa són les que tenen més tradició en l'elaboració de figures de xocolata per celebrar la Pasqua i, en alguns casos, són veritables escultures en xocolata.
Parlant del conill de Pasqua, aquest és un dels símbols de la festivitat de la Pasqua; representa la fertilitat, el naixement i esperança de vida. Abans de Crist, els pobles germànics consideraven el conill un símbol de la fertilitat, i associaven la seva aparició a l'inici de la primavera, amb el renaixement i la renovació de la natura després de l'època d'hivern. Segons les antigues llegendes, el conill apareixia a Pasqua amb una cistella plena de dolços i ous colorits, que amagava perquè fossin trobats. Per això va sorgir la tradició d'amagar els ous de Pasqua perquè els nens els trobin. El conill és utilitzat avui dia com a símbol de la Pasqua, que és la festivitat cristiana per celebrar l'esperança de la vida després de la Resurrecció de Jesús Crist per Setmana Santa. No obstant això, ni el conill de Pasqua ni els ous de Pasqua que aquest porta són esmentats enlloc a la Bíblia. La tradició del conill de Pasqua està associada a rituals de celebració de la fertilitat que es feien al nord d'Europa en els temps precristians. A més, la llegenda segons la qual en el sepulcre on era Jesús hi va haver un conill que va presenciar la seva resurrecció és també falsa, sense cap mena de suport a les Sagrades Escriptures
Altres símbols però no tan importants de la pasqua són:
Ciri pasqual:
És un ciri gran i decorat amb una creu al centre que es fa servir durant la Vetlla Pasqual. La seva llum simbolitza la resurrecció de Crist.
Flors: Les flors representen la vida i l'alegria per la resurrecció de Jesús i la nova vida que ens porta. Els temples solen ser adornats amb moltes flors aquest dia.
La llum: Les llums tenen un protagonisme especial és les celebracions pasquals: són elles les que ens evoquen la idea que la Pasqua és el retorn de la llum per a tothom en la resurrecció de Crist. Per això, es recorre no només a ciris sinó a colors clars, alegres i festius.
No hay comentarios:
Publicar un comentario